Korek gumowy do balonu nr 5 zapewnia szczelne zamknięcie i długotrwałą świeżość dla Twoich ulubionych wyrobów.
Ładna butelka kredensowa z przezroczystego szkła o pojemności 500 ml.
Szlachetne suszone drożdże pozwalające na przygotowanie domowego wina z czerwonych owoców o charakterystycznym smaku.
Drożdże aktywne, suszone FERMICRU LS2, idealnie nadaje się do produkcji win musujących czerwonych, białych oraz różowych. Charakteryzuje się pełnym oraz szybkim odfermentowaniem, z bardzo mała ilością osadu i szybkim klarowaniem. Posiada tolerancje alkoholową do 16%
Szklany, kwadratowy słoik o pojemności 100 ml wykonany z grubego szkła, wyposażony w uszczelkę i klamrę gwarantujące szczelne zamknięcie.
Klarowin 2 to preparat do zastosowania w winach czerwonych.
Mały, szklany słoiczek od marki Tragar idealny do przechowywania domowych przetworów, a także produktów sypkich.
Pożywka do drożdży winiarskich nadająca się zarówno do win białych, czerwonych jak i różowych.
Klarowin to preparat do zastosowania win różowych oraz białych.
Kompleksowy zestaw do przygotowywania domowych win składający się z balonu na wino o pojemności 15l wraz z niezbędnymi akcesoriami i preparatami przydatnymi w produkcji alkoholi: ✅ Korek do balonu ✅ Rurka fermentacyjna ✅ 1 x Drożdże winne Burgund Extra ✅ 2 x Clearwin preparat do klarowania win ✅ 1 x Septowin do odkażania i konserwacji balonu
Kompleksowy zestaw do przygotowywania domowych win składający się z balonu na wino o pojemności 20l wraz z niezbędnymi akcesoriami i preparatami przydatnymi w produkcji alkoholi: ✅ Korek do balonu ✅ Rurka fermentacyjna ✅ 1 x Drożdże winne Burgund Extra ✅ 2 x Clearwin preparat do klarowania win ✅ 1 x Septowin do odkażania i konserwacji balonu
Kompleksowy zestaw do przygotowywania domowych win składający się z balonu na wino o pojemności 25l wraz z niezbędnymi akcesoriami i preparatami przydatnymi w produkcji alkoholi: ✅ Korek do balonu ✅ Rurka fermentacyjna ✅ 1 x Drożdże winne Burgund Extra ✅ 2 x Clearwin preparat do klarowania win ✅ 1 x Septowin do odkażania i konserwacji balonu
Kompleksowy zestaw produktów marki Multimex umożliwiający przygotowanie 25 l domowych czerwonych win.
Kompleksowy zestaw produktów marki Multimex umożliwiający przygotowanie 25 l domowego białego wina.
Środek przeznaczony do stabilizacji moszczów owocowych i win, zatrzymywania procesu fermentacji oraz czyszczenia i dezynfekcji akcesoriów winiarskich.
Niewielkie cząstki drewna dębowego z nutą mielonej kawy i karmelu nadające alkoholom wyjątkowy aromat i smak.
Dębowe zrębki wędzarnicze idealne do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, jagnięciny, dziczyzny, a także ryb.
Lejek wykonany z wysokiej jakości tworzywa, to wszechstronne, stabilne i praktyczne narzędzie, używane do ułatwienia przelewania płynów lub substancji z jednego naczynia do drugiego.
Przetwórstwo domowe to zajęcie które towarzyszy nam od setek lat i trwa do dzisiaj. Robimy przetwory na wsiach ale coraz częściej i chętniej również w miastach ze względu na szeroki dostęp do warzyw i owoców czy to w sklepach spożywczych, marketach czy na straganach. Osobiście polecamy to ostatnie miejsce. Kupując na straganach mamy większą pe...
Przetwórstwo domowe to zajęcie które towarzyszy nam od setek lat i trwa do dzisiaj. Robimy przetwory na wsiach ale coraz częściej i chętniej również w miastach ze względu na szeroki dostęp do warzyw i owoców czy to w sklepach spożywczych, marketach czy na straganach. Osobiście polecamy to ostatnie miejsce. Kupując na straganach mamy większą pewność, że zakupione produkty będą bardziej świeże i z mniejszym prawdopodobieństwem zakupu sztucznie hodowanych owoców czy warzyw. A to właśnie między innymi od jakości naszych produktów zależy powodzenie naszej pracy.
Jedną z najpopularniejszych dziedzin wyrobów domowych jest przetwórstwo warzywne. No bo któż z nas nie chciałby mieć pod ręką pysznych ogórków konserwowych czy kiszonych? Do popularnych wyrobów domowych możemy zaliczyć też paprykę konserwową czy coraz bardziej popularnych sałatek z ogórków z marchewką i cebulą robionych na ostro. Wielbiciele grzybów też doskonale znają receptury na pyszne grzybki w zalewie konserwowej. Tak naprawdę aby wykonać takie przetwory nie potrzebujemy dużych umiejętności kucharskich. Wiele zależy od dobrej jakości produktów oraz dobrego dokręcenia słoików które może mieć kluczowe znaczenie. Gdy nie dokręcimy odpowiednio słoika dostanie nam się do środka powietrze a co za tym idzie nasza praca po dwóch trzech tygodniach pójdzie na marne.
Drugim z najbardziej popularnych przetworów są przetwory owocowe takie jak dżemy, powidła, soki, marmolady. W przypadku tego typu przetworów oczywiście znowu bardzo dużą rolę odgrywa dobrej jakości produkt ale też odpowiednie proporcje cukru. Zwłaszcza czasochłonna praca jest przy dżemach przy których liczy się ilość cukru oraz czas i proces gotowania. Zbyt mała ilość cukru może nie związać odpowiednio konsystencji dżemu. Sposób przygotowania marmolady jest zbliżony do dżemu.
Zupełnie inaczej ma się proces wytwarzania soków domowej roboty. Jest to proces mniej skomplikowany niż w przypadku dżemów i marmolad. Soki możemy wyciskać na bieżąco w celu natychmiastowego spożycia ale możemy też przygotować soki np. na zimę które idealnie sprawdzą się np. jako naturalny słodzik do herbaty czy wody mineralnej. Sposoby pozyskiwania soków z owoców czy nawet warzyw są różne. Najpopularniejszą ostatnio metodą jest kupno wyciskarki do soków. Jest to urządzenie na które musimy przeznaczyć trochę budżetu domowego aczkolwiek zrekompensuje nam to nasze zdrowie i witalność naszego organizmu. Nie od dziś wiadomo, że owoce oraz warzywa dostarczają nam wielu pożytecznych i potrzebnych witamin dzięki którym wzmocnimy m.in. naszą odporność na wszelkiego rodzaju choroby. Wyciskarki nie pozbawiają wyciskanych owoców i warzyw witamin więc nie ma obawy o to, że otrzymany bezwartościowy sok. W przypadku produkcji soków z których chcielibyśmy skorzystać w późniejszym czasie, sposób wyrobu jest już bardziej skomplikowany. Niezbędny będzie sokownik.
Innym domowym wyrobem który możemy sami zrobić są wędliny. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne zajęcie i nie trzeba mieć specjalistycznych umiejętności. Wystarczy wyczucie smaku oraz w zależności od produktu jaki chcemy wytworzyć odpowiedni sprzęt oraz dobrej jakości mięsa. W przypadku robienia własnej kiełbasy potrzebna nam będzie maszynka do mielenia mięsa z lejkiem oraz jelita naturalne. Jeśli będziemy chcieli zrobić wędlinę parzoną przyda nam się szynkowar ze stali nierdzewnej. Bardziej skomplikowanie wygląda proces wyrobu wędlin wędzonych. Tu niezbędna będzie specjalna wędzarnia domowa. Pamiętajmy, że wędliny domowe zawsze będą zdrowsze i pewniejsze niż te kupne w marketach które przeważnie nafaszerowane są różnymi chemicznymi składnikami które mają za zadanie utrzymać jak najdłuższą świeżość wędlin oraz kolor.
Do domowych wyrobów zaliczamy także winiarstwo. Do produkcji domowego wina potrzebować będziemy balon na wino, korek z rurką fermentacyjną, termometr cyfrowy oraz winomierz. Aby uzyskać dobrej jakości domowe wino musimy zachować czujność przede wszystkim podczas początkowej fazy fermentacji czyli fermentacji burzliwej. W procesie tym musimy uważać aby temperatura wytwarzana w balonie nie była zbyt wysoka ponieważ zbyt wysoka temperatura spowoduje powstawanie piany która zacznie wypływać z balonu oraz zacznie się ulatniać aromat oraz alkohol.
cofnij do Dom
Filtruj według:
Ładowanie...